Sneprognoser– sådan bliver vejret i Alperne!

14-01-2016 - Sarah Petersen

Hver vinter stiller vi os det samme spørgsmål: Hvornår kommer sneen og hvor længer bliver den? SnowTrex har spurgt klimatologen Alexander Orlik hvordan sneforholdene udvikler sig i de europæiske bjerge.

Snevægge som her på Timmlesjoch Hochstraße er et sjældent fænomen. © Timmelsjoch/Pertl

Et af de vigtigste spørgsmål hver eneste vinter vedrører snefald. Især Alperegionen Østrig stiller sig spørgsmålet gang på gang, men også Schweiz, Vestfrankrig eller Norditalien er afhængige af det hvide guld. Derfor beskæftiger sig institutioner som Zentralastalt für Meteorologie und Geodynamik (ZAMG) i Wien med nedbøren i Alperne og hvordan den kommer til at udvikle sig i de næste år.

Alexander Orlik, klimatolog hos ZAMG, må i første omgang skuffe de sneskøre. Snefald for den næste vinter kan nemlig ikke engang forudsiges af eksperterne: „I reglen kan man stole på vejrudsigter over 3-4 dage. Nogenlunde troværdige prognoser, f.eks. for „overgennemsnitlig varm/kold/tør/våd” er mulige op til to uger (afhængig af vejrsituationen). Mere er dog umulig. Om og især hvornår der falder sne om vinteren kan dermed ikke siges i fortiden.

Men ZAMG arbejder på at evaluere ‚Europas Centrum for vejrudsigter‘-ernes resultater. Dette lykkedes dog kun meget upålidelig, fordi de fire klimaindflydelser fra Middelhavet, den Atlantiske Ocean, Nordsøen og den kontinentale Øst mødes over Alpernes komplekse bjerge. Orliks nedslående konklusion: „Resultaterne kan under ingen omstændigheder hjælpe ved feriebeslutninger.“ Det eneste der er sikkert er, at der også fremover vil være vinter med meget sne. Men sin tilstedeværelse forskyder sig på grund af klimaforandringerne.

Ifølge den østrigske statusrapport 2014* trækker sneen sig tilbage indtil 2050 i højderne mellem 1.000 og 2.000. Selvom det nok ikke falder mindre sne, men den smelter hurtige. Snefaldgrænsen forskyder sig om ca. 200 m. Kunstig sne er allerede i dag mere end kun en ”skønhedsbehandling” ved pistepræpareringen og kommer nok til at være afgørende i Mittelgebirge om et par år.

alternative-prognoser“>Alternative prognoser

Den mest pålidelige variant er nok eksperternes meteorologiske evalueringer. Ud over de videnskabelige metoder findes også alternative metoder for at forudsige vejret. En traditionel måde er „hundredårskalenderen“: I det 17ende århundrede beslutter en abbed i klosteret Langheim (Franken) at overvåge vejret i syv år, fordi han mente, at vejret gentager sig hvert syvende år. Hans kalender bliver så populær, at den spreder sig over mange regioner i Europa. Denne tidlige beregningsmetode har dog i følge klimatologen Orlik ingen videnskabelig betydning: „Den hundredårige kalender beror på ikke andet en 7 års vejr-observation i en by i Tyskland. “

presse-dk@traveltrex.com Tel. +45 89 88 11 67

Print Friendly and PDF
  • torsdag, 14. januar 2016
  • Forfatter: Sarah Petersen
  • Kategori: Presse
SnowTrex Awards 2016: Udmærket skifornøjelse

Vintersportsfans anbefaler de mest populære indkvarteringer og ...

Endnu mere pistesjov uden kompromisser

Med et udvidet tilbud og en udbygget service til vante priser starter SnowTrex i ...

Top-skibyer til familier, par og grupper

Hvorhen rejser europæiske familier, par og grupper på skiferie? Skirejsearrangøren ...

Legender i sneen – 10 historiske skihelte

Enestående atleter som Franz Klammer, Hermann Maier eller Toni Sailer har præget den ...