Legender i sneen – 10 historiske skihelte

23-02-2016 - Sarah Petersen

Enestående atleter som Franz Klammer, Hermann Maier eller Toni Sailer har præget den internationale professionelle skisport som ingen andre. I dag har vi idoler som Lindsey Vonn og Felix Neureuther. SnowTrex værdsætter 10 gamle og nye skihelte, som har opnået det nærmest umulige.

Felix Neureuther ved sin historisk sejr i Madonna di Campiglio. Ved siden af ham Fritz Dipfer (t.v.) og Jens Byggmark (t.h.) © Nordica

1. Den mest succesfulde skiløber nogensinde

Den største skilegende i Østrig er nok Franz Klammer: Den tidligere Kärntner skiløber vandt mellem 1973 og 1984 i alt 25 nedfarter og blev 5 gange alpin worldcup-vinder. Dermed er han den mest succesfulde alpine skiløber i worldcup-historien. Worldcup-nedfarten „Kärnten-Franz Klammer“ i Bad Kleinkirchheim blev nævnt efter ham og har en hældning på 35 grader.

2. Tysklands mest succesfulde slalom-løber

Også tyskerne har en rekordindehaver. Felix Neureuther vandt i december 2014 sin tiende world-cup inden for nat-slalom i Madonna di Campiglio. Dermed er han rekordmester som mest succesfuld skiløber i world-cup historien. Og hvem ved om han ikke måske slår sig selv i denne sæson.

3. Lindsey Vonn på overhalningsbane

I januar 2015 satte Lindsey Vonn fra USA en verdensrekord, som før blev holdt af Annemarie Moser-Pröll i 35 år: Vonn vandt ved Super-G i Cortina d’Ampezzo sin 63. worldcup. Dermed vandt hun en gang mere end Moser-Pröll. Dog har Vonns forgænger 6 samlede worldcup-titler mere og 5 gange verdensmester-guld. Respekt!

4. Vidunderski-team fra Kitzbühel

Hahnenkamm-løbet er et af verdens mest krævende skikonkurrence og Kitzbühel er et af de vigtigste skipostcentre. Herfra stammer 6 fremragende skiløbere, som endnu i dag kaldes „vidunderski-team fra Kitzbühel“. Den mest kendte af dem var den karismatiske Toni Sailer. „Skisportens første stjerne“ vandt i alt 50 FIS-løb. Sekstetten bestod også af Anderl Molterer (*1931), Ernst Hinterseer (*1932), Miathias Leitner (*1935), Christian Pravda (1927-1994) og Fritz Huber (*1931) og var tilsammen forløber for det moderne skiløb.

5. Herminator

Østrigeren Hermann Maier er ikke kun kendt for sin succes, men også historien bagved gjorde ham til en legende. Det mest spektakulære skete i 1998 til de Olympiske Lege i Nagano, hvor Maier deltog i styrtløb og styrtede i en kurve. Det har været et stort vidunder, at han ikke kom til skade. Kun tre dage senere vandt han gulv i Super-G. Det har kostet overvindelse at stille sig på brædderne efter så kort tid, siger han senere. Men alt gik godt og han fik derefter kælenavnet „Herminator“. Efter to guldmedaljer, tre verdensmestertitler og fire worldcup-sejrer sluttede han sin karriere i 2009.

6. Skiløbernes popstjerne

Muskuløs, solbrændt, karismatisk og succesfuld: Italieneren Alberto Tomba var i 1980erne og 90erne et fejret popstjerne inden for skiløber-scenen. Den excentriske sunnyboy har altid sørget for et stort mediehype. Men det var nok også grundet i hans succes: Med 50 worldcup-sejrer, tre OL guldmedaljer og to verdensmestertitler i slalom og kæmpe slalom er han den tredje-succesfulde skiløber nogensinde.

7. Tapper langrensløberinde fra Polen

I den polske langrendssport har hun skipidsen foran alle andre: Justyna Kowalczyk. Hun var den første fra Polen, som vandt en OL-medalje i langrend samt fire gange worldcup. Hun vandt derudover to gange OL (2010 og 2014) og er dermed en af de mest succesfulde polske langrendsløbere i sportshistorien. Legendarisk blev hendes løb i Sochi 2014, hvor hun på trods af et knoglebrud i foden vandt olympisk guld.

8. Svensk skihopper med opfindsomhed

Uden svenskeren Jan Boklöv ville skihop ikke være det, som det er i dag. Han er opfinderen af V-springteknikken, som han angivelig opfandt tilfældig. Med denne teknik får man mere opdrift. Boklöv kunne hoppe flere meter end konkurrenterne men fik til gengæld pointfradrag i stilen pga. ”Victory”-stillingen. Men på et senere tidspunkt indså hopkomiteet, at V-stilen sørger for mere succes, således at den afløste parallel-hoppet fuldstændig i 1990.

9. Skihop-idol bliver Sportfilosof

Anton „Toni“ Innauer blev i 1970erne nationens idol. Han var den første i skihop historien, som fik topkarakteren 20 for perfekte hop 5 gange i træk. I 1982, hvor han lige var fyldt 22 år, afsluttede han sin karriere efter et alvorligt styrt. Senere blev han sportsdirektør af ÖSV (østrigsk skiforbund) og skrev bogen „Am Puls des Erfolgs“ (dansk: Succesens puls). I denne sætter han et kritisk syn på den professionelle sport og postulerer, at han selv aldrig ville være anset som nationalt idol.

10. Britisk ørn som anti-helt

Michael Edwards er nok den dårligste skihopper nogensinde. Men han ville under alle omstændigheder deltage i de Olympiske lege for sit hjemland England. Utrolig nok, at den ambitionerede mand virkelig som første britiske skihopper deltog i de Olympiske Leje 1988 i Calgary, selvom han ikke havde talent overhovedet. Han kom med 71 m på sidstepladsen og pressen kaldte ham „nationens klovn”. Men Eddie havde mottoet „det er det vigtigste at være med” og det stod for ham ikke i fokus at vinde. ”Eddie the Eagle” blev efter kort tid en kultfigur i England. Hans utrolige historie blev for nylig filmet med Taron Egerton, Hugh Jackman og Christopher Walken og kommer i biografen i marts 2016.

For mere information, priseksempler samt spørgsmål vedrørende vores artikler, kontakt venligst:

TravelTrex GmbH Sarah Petersen presse-dk@traveltrex.com Tlf.nr: +45 89 88 11 67

Print Friendly and PDF
  • tirsdag, 23. februar 2016
  • Forfatter: Sarah Petersen
  • Kategori: Presse
SnowTrex Awards 2016: Udmærket skifornøjelse

Vintersportsfans anbefaler de mest populære indkvarteringer og ...

Endnu mere pistesjov uden kompromisser

Med et udvidet tilbud og en udbygget service til vante priser starter SnowTrex i ...

Top-skibyer til familier, par og grupper

Hvorhen rejser europæiske familier, par og grupper på skiferie? Skirejsearrangøren ...

Europæisk undersøgelse: Ischgl er igen top of afterskiing!

Det absolute fest-mekka i Alperne hedder: Ischgl. Dette viste sig i SnowTrex` ...