10 tips for en sikker skiferie

08-12-2014 - Sarah Petersen

Skiferien er for vintersportsentusiaster årets skønneste tid – og det skal den også blive ved med at være. Med god forberedning, grundig udstyr-tjek og fornuftig adfærd på pisten kan ski-ulykker og andre ubehagelige hændelser undgås. SnowTrex har sammenfattet de vigtigste tips for en sikker skiferie.

SOS søjle

Rejeseforberedelse

En skitur skal være godt planlagt. Bilister bør tjekke deres køretøj grundigt. Passer dæktryk, fungerer snekæderne, sidder tagbagagebæreren for skiene fast? Der findes derudover en masse, der hver gang glemmes: Oplader for smartphones, rejseapoteket med smertemiddel, toiletartikler, det varme skiundertøj. Vi anbefaler derfor at lave en huskeliste. Også tidlig udstyr-tjek er vigtig, især for familier med børn: passer skiskoene stadigvæk, er skiene for korte eller skal skiene til skiservicen? Er alt fint og bagagen komplet, kan rejsen starte.

Fitness og selvvurdering

En aktiv skiferie forudsætter en god fitness, som man burde træne sig til inden ferien starter. Føler man sig veltrænet, skal man i det mindste lave nogen strækkeøvelser inden man går på pisten. Nogle skiområder har tavler med praktiske øvelser, som også kan gennemføres med brædderne på.

FIS-pisteregler

De 10 gyldne adfærdsregler på pisten burde hver skiløber kende. De indeholder: Hensyntagen, beherske hastigheden og kørestilen, kontrol af hastighed efter forhold og evner, ret til vejen har den langsomme og forankørende, overhaling er tilladt, men man skal levne plads, skiltning skal respekteres, hjælp andre ved uheld, pas skal medføres. De nøjagtige regler finder man her.

Hjelmpligt

Intet ski-udstyr er så vigtig som skihjelmen. Indtil videre har man ikke indført hjelmpligt i europæiske lande. Trods alt gælder i skinationerne Østrig og Italien hjempligt for børn op til 14-15 år. I Tyskland, Frankrig, og Schweiz findes slet ingen hjelmpligt, men anbefalinger oplyses. Det fungerer i Schweiz så aldeles godt, at bærekvoten i international sammenligning ligger meget høj. At også flere og flere voksne bærer hjelm hænger nok sammen med, at de i dag ikke kun sælges ud fra sikkerheds-synet. Skihjelmen er et farvet style-tilbehør, som er kompatibel med iøjnefaldende googles. Nu til dags findes der endda hjelme der kan recycles. Et innovativt eksempel er det franske mærke Organic Clothing, som fremstiller tøj af recyclet materiale. Modellet Hubber består af et specielt polymer, som fremstilles af mais. På trods af, at hjelmen blev fremstillet af 100% recyclet materiale, har hjelmen DIN Norm EN-1077, sikkerhedsstandarten for skihjelme.

Sikkert udstyr

Intakte ski og skistøvler er meget vigtige. Ifølge en undersøgelse af DSV er netop skiudstyret grunden til hver femte ulykke. Derfor burde udstyr-tjek aldrig glemmes indenfor forberedelsen. Mindst 1 gang om året skal man gå til skiservice med sit udstyr. Slibning af kanter, påføring af nyt voks garanterer ikke kun skienes lange liv, men forbedrer også kontrollen over skiene og dermed sikkerheden på pisten. Bindingerne skal derudover også justeres.

Kropbeskyttelse

Er man lidt hurtigere undervejs og måske endda vover sig i en funpark eller et freeride-område, skal man bære protektorer under tøjet. De polyrethanskum-baserede skjolde beskytter ryggen, hoften og lænden ved styrt og kan forhindre blå mærker eller brud. Meget forsigtige løbere, usikre børn og snowboardbegyndere anbefaler vi derudover protektorer for hænder, albuer og knæ.

Forsikringsbeskyttelse

Står man aktiv på ski, skal man ikke indgå risiko på nogen som helst måde. Mange forsikringer betaler ikke, hvis der er opstået en skade i udlandet. Derfor er en international sygesikring meget vigtig. I reglen betaler man kun få kroner ekstra i en rejsepakke. Til gengæld får man ambulant og stationær behandling, hjemsendelse eller tandbehandling, hvis det er nødvendigt.

Alkohol

I skiområdet gælder de samme regler som i biltrafikken: Ansvarsbevidst kørsel og alkohol passer ikke sammen. Reaktion og koordination er indskrænket og man er ikke kun en fare for sig selv, men også for andre. Ingen har noget imod et glas vin eller en øl. Med intensiv indtagelse af alkohol skal man vente til man er kommet ned i dalen.

Nødopkald

Sandsynligheden er ikke ret høj, men hvis der sker en ulykke, skal man have nummeret på bjergredningen gemt i mobiltelefonen. I Østrig hedder nummeret 140, det schweiziske redningsflyselskab REGA ringes op på 1414 og i Italien hedder nummeret 118. I Frankrig er nummeret helt nemt: 15. Kan man ikke huske numrene, kan man henvende sig til det europæiske nødopkaldsnummer 112.

Sikker i freeride-områderne

Kendskaber, lavine-equipment, respekt – det er nøgleordene, som man bliver nødt til at huske. De aktuelle lavine-nyheder skal man tjekke med omhu inden hver eneste tur. Hver freeskier skal være udstyret med LVS-enhed (til lavine-søgning) og skovl. Uundværlig er også respekt for naturen. Det er selvfølgelig ikke tilladt at skade træer eller skræmme dyr. Sikker off-piste-kørsel trænes i specielle kurser.

For mere information og printbilleder, kontakt venligst:

TravelTrex GmbH Sarah Petersen presse-dk@traveltrex.com Tlf.nr: 89 88 11 67 http://presse.snowtrex.dk/newsroom/

Print Friendly and PDF
  • mandag, 08. december 2014
  • Forfatter: Sarah Petersen
  • Kategori: Presse
SnowTrex Awards 2016: Udmærket skifornøjelse

Vintersportsfans anbefaler de mest populære indkvarteringer og ...

Endnu mere pistesjov uden kompromisser

Med et udvidet tilbud og en udbygget service til vante priser starter SnowTrex i ...

Top-skibyer til familier, par og grupper

Hvorhen rejser europæiske familier, par og grupper på skiferie? Skirejsearrangøren ...

Legender i sneen – 10 historiske skihelte

Enestående atleter som Franz Klammer, Hermann Maier eller Toni Sailer har præget den ...